KARNABAHARIN VE KARNABAHAR KÜRÜNÜN FAYDALARI

karnabaharın ve karnabahar kürünün yararları

KARNABAHARIN VE KARNABAHAR KÜRÜNÜN FAYDALARI

Merhabalar

Bu yazımda karnabaharı (Brassica oleracea) anlatmaya çalışacağım. Çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, bir kış sebzesidir. Karnabahar pişirirken yapraklarını atmayınız. Yapraklarında yapraklarında kanseri önleyici bol miktarda beş tane etkin madde bulunmaktadır. E-vitamini bakımdan zengindir. Ayrıca yedi adet kataraktı önleyici etkin madde barındırmaktadır yapraklarında. Yine yapraklarında dokuz şimdilik bilinen dokuz adet tansiyon düşürücü etkin maddeye sahiptir. Tansiyon düşürücü ilaç olarak düşünülmemelidir, faydalarını anlatmaya çalışıyorum yapraklarının.

Suyunu sakın dökmeyiniz!

Güçlü bir özelliği de karnabaharın yirmi bir adet antioksidan maddeye sahip olmasıdır. Yemek yapılırken genelde karnabaharın göbeği kullanılıp, yaprakları atılıyor. Asıl antioksidan ve kanser önleyici maddelerin çoğu yapraklarında saklıdır. Kür olarak olarak kullanılırken yaprakları ile kullanılmalıdır. Haşlanan karnabaharın suyunu atmayınız.Etkin maddelerin çoğu suyuna geçer, yapraklarını yemek zorunda değilsiniz. Servis ederken suyu ile birlikte servis ediniz. Mide ülserine karşıda etkilidir.

Enfeksiyonlara karşı

Karnabahar haşlanırken pek hoş olmayan bir koku yayar, bu içerdiği kükürtlü bileşiklerden dolayıdır. Karnabahar enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel (bakteri öldürücüaktif maddelere sahiptir. Kronik idrar yolları iltihaplarına karşı en etkin sebze olarak bilinmektedir.

Koruyucu özelliği var

Karnabaharda bulunun bir madde (ferulik asit) çok yönlü bir maddedir. Kansere karşı koruyucu, antiviral (virüslere karşı) antialerjik ( alerjiye karşı) ve bakteri öldürücüdür. Çok az bulunmakta fakat sahip olduğu diğer maddeler onun etkisini katlanarak artmasını sağlamaktadırlar. Bir özelliği de ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Ayrıca alzheimer hastalığına karşı koruyucu ve migrene karşı etkilidir.

Mide ülserine karşı tedavi edici kür

Karnabaharda bulunan iki etkin madde mide ülserine karşı oldukça etkilidir. Midesinde ülseri olanlar sık sık tüketmesi gereken şifalı bir sebzedir. Haftada üç dört porsiyon az suda haşlanmış karnabahar yemeyi alışkanlık halin getirmelidir. Tuz kullanılmamalıdır ve isterlerse çok az sıvı yağ kullanabilirler. Suyunu da tükete bilirsiniz, bir çok antioksidan şifalı etken madde barındırır.

Kronik idrar yolları iltihaplarına karşı kür

Kronik idrar yolları iltihaplarına karşı hazırlanacak bu kür: Kaynamakta olan yarım litreden biraz fazla suya iki yüz elli gram kadar karnabahar atılır. Beş altı dakika kadar ağzı kapalı olarak kısık ateşte haşlanır. Haşlama suyunun yarısını sabah yarısını da akşam içilir. Damak tadı için içine hiç bir şey eklemeyin. Her gün taze olarak hazırlanmalıdır. Kür yedi gün uygulanır ve üç gün ara verilir. Aradan sonra yedi gün daha uygulanır ve tekrar üç gün ara verilir. Tekrar yedi gün daha uygulanır. Toplam yirmi bir gün aralar hariç kür uygulanmış olur ve sona erdirilir. Haşlanmış olanlar salata olarak tüketebilirsiniz. Karnabaharların taze olmasına dikkat edilmelidir.

Dikkat!

Tiroid rahatsızlığı olanlar karnabahar karşı dikkatli olmalıdırlar. Doktorların perhiz listesinde bulunmaktadır bu sebze.

loading...

Bir Yorum Ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir